Natuursteenbanen.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

BOL of BBL?

In de natuursteensector worden alleen BBL opleidingen aangeboden. Hieronder voor de duidelijkheid de verschillen met BOL opleidingen. 
 

BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg

Je bent in loondienst bij een bedrijf waar je de praktijk leert (leerwerkplek). Toch voldoe je aan de leerlicht (tot 18 jaar). Ben je iemand die niet graag in de schoolbanken zit, maar liever in de praktijk bezig is met werken, dan is de BBL voor jou geschikt. BBL betekent dat je een goed gevoel hebt voor de combinatie van werken en leren. Een combinatie die je overigens niet te licht moet nemen, want er wordt een hoop discipline van je verwacht. Je hebt een druk bestaan met over het algemeen vier dagen in de week werken en 1 dag in de week naar school. Is het druk op je werk en moet er een klus echt af dan kan het zo zijn dat je 'gewoon' extra moet blijven om de klus te klaren. Je huiswerk maak je in de vrije uren. Belangrijk is je doorzettingsvermogen om iets te kunnen bereiken.
 

BOL: Beroeps Opleidende Leerweg

Voor de volledigheid hierbij de omschrijving van BOL. Deze variant wordt in de natuursteensector echter niet aangeboden. Je bent als leerling bij een BOL studie minimaal 20% en maximaal 60% van je opleiding bezig met beroepspraktijk (stage). De overige tijd van je opleiding is vaak theorie en ga je dus naar school. Een beperkt aantal BOL-opleidingen kun je ook in deeltijd doen, bijvoorbeeld in de avond. Een BOL-opleiding in deeltijd geeft geen recht op een studiefinanciering.
 

In hoofdlijnen de verschillen:

BBL    

BOL     

Werken en leren Studeren en stage
bijna volledige werkweek  1 of 2 dagen per week stage
ca 20 dagen per jaar naar school  120 tot 160 dagen per jaar naar school
Geen studiefinanciering en OV-kaart Studiefinanciering en OV kaart
Veel praktijk en weinig studie Veel theorie en zelfstudie, minder praktijk
Langere werkperiodes (leerwerkplekken)         Kortere werkperiodes (stages)
Loon en arbeidsovereenkomst Stagevergoeding en stagecontract
Weinig in de schoolbanken Veel in de schoolbanken
Weinig contact met studiegenoten Veel contact met studiegenoten
Baan bij leerbedrijf is verplicht Baan bij leerbedrijf is niet verplicht

gratis inschrijven kandidaat